Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye’de Çalışma Süreleri ve Fazla Maaş Ödemeleri

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saat çalışma süresiyle zirvede yer alıyor. Ancak, yapılan araştırmalara göre, fazla mesailerin ücretlendirilmesi konusunda bazı sorunlar yaşanıyor.

TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞANLAR OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDE MESAİ

OECD ülkelerinde haftalık çalışma süresi genellikle 37 saat iken, Türkiye’de bu süre 45,7 saat olarak kaydediliyor. Üstelik, Türkiye’de çalışanların %15,1’i haftada 60 saatten fazla çalışıyor. Bu oran, OECD ülkelerindeki ortalamadan (yüzde 4,4) oldukça yüksek.

Özellikle sendikalı ve toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler, yoğun çalışma temposunun karşılığını daha iyi alabiliyor. Ancak, sendikasız çalışanlar için iş sözleşmelerinde sıkça karşılaşılan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi, işverenler tarafından fazla mesai ücreti ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılıyor.

FAZLA MESAİ SINIRLAMALARI: KANUN NE DİYOR?

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saatten fazla olamaz. Bu süreyi aşan çalışmaları “fazla mesai” olarak kabul edilir ve her fazla saat için normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası ödenmelidir.

Taraflar arasında anlaşma olsa bile, bir yılda 270 saati aşan fazla mesailer için ek ödeme yapılması gerekmektedir. Bu durumda, “fazla çalışma ücrete dahildir” ifadesi, 270 saat sınırını aşan mesaileri kapsamamaktadır.

YARGITAY’DAN ÖNEMLİ BİR KARAR: 270 SAATİN ÜSTÜNDEKİ MESAİLER ÖDENMELİ

Yargıtay, fazla mesai ücretlerini aylık ücretin bir parçası olarak kabul etmeyi yalnızca yıllık 270 saate kadar geçerli görmektedir. Bu da aylık ortalama 22,5 saate, haftalık ise 5,2 saate denk gelmektedir. Örneğin bir işçi 10 ay 18 gün çalıştıysa, hesaplamalara göre 238,5 saatlik fazla çalışma limitini aşarsa, ilave mesai ücreti ödenmelidir.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Asgari ücretle çalışan işçilere, “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi yazılsa bile, fazla mesai yaptırılması yasal değildir. Bu tür durumlarda işçi, hakkını aradığında işveren aleyhinde hüküm verilmektedir.

İZİN VE ZAMANAŞIMI KONUSU

İşçiler, fazla mesaiye karşılık izin de kullanabilirler. Her 1 saat fazla mesaiye karşılık 1 saat 30 dakika izin hakkı doğmaktadır. Ancak, bu izni kullanabilmek için yazılı talep ve 6 ay içinde kullanım şartları bulunmaktadır. Bu izin, yıllık izinlerin yerine geçmez.

Ayrıca, fazla mesai ücreti talebiyle dava açan işçiler, sadece son 5 yıla ait alacakları talep edebilirler. Bu detay, zaman aşımı süresi konusunda dikkate alınması gereken bir husustur.

Related Posts

Altın alımında yeni dönem: Artık fark ödemesi yapılmayacak

Türk lirasında görülen istikrarsızlık nedeniyle döviz ve altın alımında fahiş makas aralıkları uygulayan bankalar, altın alacak müşterilerini memnun etmek için kuyumculuk hizmeti vermeye başladı. Müşterilerin bankacılık uygulamaları üzerinden işlem yapmaları halinde ödeyecekleri fahiş komisyonlar, fiziki altın teslimatında bedelsiz olarak hesaba yansıtılacak.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir