Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Rapor kullanmak işten çıkarılmanıza yol açabilir

İşten Çıkarma Kararlarında Rapor Kullanımı Etkili Oluyor

İşyerlerinde çalışanların rapor kullanımı, işverenler ve işçiler arasında çeşitli tartışmalara neden olabiliyor. İşten çıkarma süreci, bu rapor sürelerinin belirli sınırları aşması durumunda gündeme gelebiliyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, sık rapor kullanımı işten çıkarma durumlarını ve yasal çerçeveyi inceleyen bir makale yayımlandı.

İş Kanunu’na göre, işverenin işçiyi sağlık sebepleriyle işten çıkarması için bazı şartlar bulunmaktadır. Özellikle sürekli rapor kullanımı, işçinin iş akdinin feshedilmesine neden olabilmektedir. Ancak, iş yerinde sık sık rapor alan bir çalışanın, işleyişe zarar vermesi durumunda, işverenin işten çıkarma hakkı bulunmaktadır.

RAPOR KULLANIMI İŞTEN ÇIKARMA İÇİN NE ZAMAN GEÇERLİ?

Çok sık rapor kullanımının işten çıkarma sebebi sayılabilmesi için, rapor süresinin işçinin ihbar süresini 6 hafta aşması gerekmektedir. Ancak, bu sınırları aşmasa bile, iş yerinde olumsuz etkiler yaratan bir durum mevcutsa, işverenin işçiyi çıkarma hakkı doğabilir. Yasal düzenlemelere göre, işveren her iki durumda da kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

İşçilerin devamsızlık sürelerine bağlı olarak fesih süreleri değişmektedir. Örneğin, 6 aydan az çalışan bir işçi için fesih süresi 8 hafta iken, 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışan bir işçi için bu süre 10 haftadır. Bu süreler aşıldığında, işveren ihbar süresi beklemeksizin işten çıkarma hakkına sahiptir.

Sık rapor kullanımının işten çıkarma sebebi olabilmesi için işverenin belirli prosedürleri takip etmesi gerektiği gibi, işçinin devamsızlıklarının iş düzenini bozduğu durumlarda da işten çıkarma yapılabilir.

KIDEM TAZMİNATI VE İTİRAZ HAKKI

Bu durumda, kıdem tazminatının ödenmesi zorunludur. İşten çıkarılan işçiler, haksız işten çıkarma durumunda işe iade davası açma hakkına sahiptir. Yargıtay, işten çıkarılacak işçinin sık rapor kullanımının iş yerinde düzeni bozduğuna dair somut delillerin sunulmasını talep ediyor.

Related Posts

‘Astoria Grande’ Rus yolcuları Amasra’ya taşıdı

Bartın’ın doğası ve deniziyle ünlü turizm merkezi Amasra ilçesine 992 yolcu ve 442 kişilik mürettebatıyla gelen 193 metre uzunluğundaki, 30 metre genişliğindeki 11 katlı Palau bandıralı gemi, 69’uncu seferini gerçekleştirdi. Geminin yolcularını …

Çinli otomotiv devi Eskişehir’de üretime başlıyor

Eskişehir’de kurulacak fabrikada ilk etapta yılda 25 bin araç üretilecek. İlk modeller makyajlı G01 ve G03 olacak. Üretim başladıktan sonra Çin’den ithalat da sona erecek.

Bakan Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ekonomideki korumacılık eğilimleri ve dış ticaret politikalarındaki artan belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemde, cari işlemler açığında düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

Bakanlığın yüzde 75 hibesiyle 73 üreticiye kuru fasulye tohumu verildi

Edirne genelinde, 73 üreticiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi” (TAKE) kapsamında, 625 dekar alana ekilmek üzere yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumu verildi. “Tarım Arazilerinin Kullanımının …

Altın alımında yeni dönem: Artık fark ödemesi yapılmayacak

Türk lirasında görülen istikrarsızlık nedeniyle döviz ve altın alımında fahiş makas aralıkları uygulayan bankalar, altın alacak müşterilerini memnun etmek için kuyumculuk hizmeti vermeye başladı. Müşterilerin bankacılık uygulamaları üzerinden işlem yapmaları halinde ödeyecekleri fahiş komisyonlar, fiziki altın teslimatında bedelsiz olarak hesaba yansıtılacak.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.