Gizemli cisim keşfedildi! Saniyede 60 km hızla ilerliyor

Güneş Sistemimizi Ziyaret Edecek Gizemli Cisim Tespit Edildi

Salı günü Şili’deki Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) teleskobu tarafından keşfedilen ve daha sonra A11pl3Z olarak adlandırılan cisim, şimdi 3I/Atlas olarak tanınıyor. NASA, 14 Haziran’a kadar olan gözlemlerin verilerini inceledi ve cismin rotasını hesaplamaya başladı.

Milyonlarca Mil Uzaktaki Gizemli Cisim

Şu anda Güneş’ten yaklaşık 416 milyon mil uzaklıkta olan ve Yay Takımyıldızı yönünden gelen cisim, Güneş’e göre saniyede 60 kilometre hızla ilerliyor. Bu cisim, yüksek derecede eksantrik ve hiperbolik bir yörünge izliyor ve yıldızlararası bir ziyaretçi olabileceği düşüncesini akıllara getiriyor.

Central Lancashire Üniversitesi’nden Dr. Mark Norris, bu cismin güneş sistemimiz dışında keşfedilen üçüncü yıldızlararası cisim olabileceğini belirterek, galaksimizde bu tür yolcuların oldukça yaygın olduğuna dair kanıtları güçlendirdi.

Minor Planet Center, cismin doğası hakkında hala net verilere sahip olunmadığını ancak hafif bir kuyruklu yıldız aktivitesi gösterdiğini ve küçük bir koma ile kısa bir kuyruk tespit edildiğini açıkladı. Bu nedenle, cisim aynı zamanda C/2025 N1 olarak adlandırıldı.

Güneşe En Yakın Noktaya Yaklaşacak

Bazı uzmanlar, cismin çapının 20 kilometre olabileceğini öne sürse de NASA, bu cismin Dünya için bir tehdit oluşturmadığını ve en az 1,6 astronomik birim (yaklaşık 150 milyon mil) uzaklıkta kalacağını belirtti.

NASA, cismin Güneş’e en yakın noktaya 30 Ekim civarında ulaşacağını ve Mars yörüngesine yakın bir mesafeden geçeceğini duyurdu. Ardından, bu kuyruklu yıldızın güneş sistemimizi terk ederek tekrar kozmosa döneceği tahmin ediliyor.

Dr. Norris, cismin Güneş’e yaklaşmasıyla parlaklığının artmasının beklendiğini ve özellikle kuyruklu yıldız olduğu teyit edilirse amatör astronomlar tarafından kolayca gözlemlenebileceğini belirtti. Royal Observatory Greenwich’ten Jake Foster ise cismin çıplak gözle görülemeyeceğini ancak 2025 sonu ve 2026 başlarında amatör teleskoplarla izlenebileceğini söyledi.

Related Posts

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Teknofest’te eylem temelli Türkçe büyük dil modeli yarışması

TEKNOFEST İstanbul kapsamında; TÜBİTAK, T3 Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak yürütücülüğünde düzenlenen Eylem Temelli Türkçe Büyük Dil Modeli Yarışması, yapay zeka alanında Türkiye’nin yükselen gücünü ortaya koyacak. Yapay zekâ ile milli çözümler üretmesi ve yapay zeka modellerinin Türkçe kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenen yarışma, Türkiye’nin bu alandaki insan kaynağını geliştirmeyi, araştırmacıların ve girişimcilerin bilgi birikimini artırmayı ve Türkçe dil modeli geliştirme çalışmalarında yenilikçi yaklaşımları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bordan yüksek koruyuculuğu olan cerrahi maske üretildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) akademisyenleri, bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip, konforlu kullanım sunan cerrahi maske geliştirdi.

L şeklindeki gagalarının sebebi bulundu: Girdap yapıyorlar

Flamingoların suyun altında küçük hortumlar yaratarak avlandığı keşfedildi. Yıllardır sadece pasif biçimde suyu süzerek beslendiği sanılan bu kuşların, av yakalamada son derece aktif ve mekanik bir yöntem kullandığı ortaya çıktı.