Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Av ve Kılıç Ustası
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” unvanına sahip olan 46 yaşındaki Sargıl, Bilecik Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü başkanlığı görevini yürütürken av bıçakları yapmaya başladı.
Sargıl, Bilecik’teki atölyesinde av bıçakları üretirken zamanla kılıç yapımına yönelerek bu sanatı icra etmeye karar verdi. Topkapı Sarayı ve çeşitli müzelerde sergilenen tarihi kılıçların replikalarını yapan Sargıl, bu bilgi ve birikimini halk eğitim merkezi ile iş birliği yaparak kurduğu kurslarla yeni ustalar yetiştirmek için paylaşıyor.
Bıçak ve kılıç yapımında geri dönüşüm malzemelerini kullanan Sargıl, Bilecik Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürüttüğü kurslarda bilgi ve deneyimleri genç nesillere aktarmaya çalışıyor.
Sargıl, sadece bıçak üretimi değil aynı zamanda tasarım, çizim, malzeme bilgisi ve tarihsel arka plan eğitimleri de vererek sanatı gelecek kuşaklara taşımanın önemine vurgu yapıyor. Geri dönüşüm malzemeleri kullanarak bıçak üretiminin yanı sıra doğal malzemelerle kabza yapımına da özen gösteriyor.
Kursiyerler arasında yer alan Murat Özalp, ahşap oyma bıçakları üzerine yoğunlaşırken ahşapla ve çelikle çalışmanın kendisine mutluluk verdiğini belirtiyor. Sanatla tanışmanın motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Özalp, hocasının bilgisi ve desteğiyle yeni ve özgün eserler ortaya çıkarmaktan büyük keyif alıyor.
Ömer Ayıran isimli kursiyer ise özellikle kamp bıçakları ve el işçiliği tasarımlara ilgi duyarak geyik boynuzundan ve ahşap malzemelerden kabzalar yapma konusunda heyecanlı. Kendi tasarımlarını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayan Ayıran, ileride kılıç yapımını da hedeflediğini ve bu konuda hocasının rehberliğinde başarılı olacağına inandığını belirtiyor.