Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD: Beyaz Eşya Sektöründe İç Satışlar Yüzde 15 Geriledi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), geçen yılın ocak-mart dönemine kıyasla sektörün iç satışlarının yüzde 15 azaldığını duyurdu.

TÜRKBESD bünyesinde Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli ve uluslararası üretici ve ithalatçı firmaları bulunmaktadır. Dernek, sektörün 2025 Ocak-Mart dönemine ilişkin verileri paylaştı.

2025’in ilk çeyreğinde sektör iç satışları yüzde 15 azalırken, İhracattaki daralma eğilimi devam etti ve adet bazında ihracat yüzde 3 geriledi. Toplam üretimde ise yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı.

Mart ayında da sektör genelinde zayıflık devam etti. İç satışlarda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalma yaşanırken, ihracatta ise baz etkisi nedeniyle yüzde 2’lik bir artış görüldü. Üretim adetlerinde yüzde 6 azalma kaydedildi.

İhracattaki Düşüş Sektörü Zorluyor

Üst üste üç yıldır devam eden ihracat düşüşü, Türkiye’nin beyaz eşya sektöründeki güçlü konumunu olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD ve Çin gibi büyük pazarlardaki gerilimler sektördeki belirsizlikleri artırıyor.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya ihracatının yüzde 75’inin Avrupa’ya yapıldığına dikkat çekerek, Çin’den Avrupa Birliği’ne kayan ihracatın sektörün Avrupa’da daha fazla pazar kaybetmesine sebep olabileceğini belirtti.

Sığın, küresel talep daralması, artan ticaret gerilimleri ve ham madde maliyetleri gibi faktörlerin sektörü kırılgan hale getirdiğini ifade etti. Bu nedenle, maliyet yapısının korunmasının önemine vurgu yaptı ve ihracat destek mekanizmalarının kritik bir rol oynadığını belirtti.

Enerji Verimli Ürünlere Teşvik Çağrısı

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının ekonomik ve sektörel sürdürülebilirlik için önemli olduğunu belirtti. Özkadı, bu ürünlerin tüketici bütçelerine katkı sağladığını ve sektöre güç kattığını vurgulayarak, enerji verimli ürünlere erişimi kolaylaştıracak teşviklerin önemli olduğunu dile getirdi.

Özkadı, çelik ve plastik gibi girdi maliyetlerinin sektörü zorladığını belirterek, enerji verimli ürünlere yönelik vergi indirimi veya finansman desteği gibi teşviklerin milli servete katkı sağlayacağını ifade etti.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz da sektörde kullanılan çelik ürünlerin maliyetlerinin yaklaşık yüzde 17’sini oluşturduğunu ve bu nedenle girdi maliyetlerinin sektörü baskı altına aldığını belirtti.

Related Posts

Çin ile ticaret savaşının ilk kurbanı Alman devi oldu

Volkswagen Grubu’nun gözde markası Audi, Avrupa’da durgun talep, Çin’de yoğun rekabet ve ABD’de ticaret baskılarıyla boğuşurken, ilk çeyrekteki düşük kâr marjı dikkat çekti. Şirket, çareyi ABD’de üretim seçeneğini masaya yatırmakta ararken Almanya’da 7 bin 500 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Avrupa borsaları haftaya karışık başladı! (5 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,8 değer kaybederek 535,98 puana gerilerken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,2 artışla 23.112 puana yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,2’lik kazançla 8.596,35 puandan işlem görüyor. İtalya …

CHP’li Gülcan Kış’tan enflasyon değerlendirmesi: Türkiye icra ülkesi oldu

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye ekonomisinin tam anlamıyla çöküş sürecine girdiğini belirterek, iktidarın sorumluluğunda gerçekleşen bu ekonomik yıkımın bedelinin yurttaşa ödetildiğini dile getirdi.

Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar olacak? 2025 Mayıs ayı kira artış oranı yüzde kaç?

Kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine dayanarak hesaplanıyor. Peki, Mayıs ayı kira artış oranı ne kadar olacak? 2025 Mayıs ayı kira artış oranı yüzde kaç?

TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

Merkez Bankası (TCMB) yaklaşık iki ay önce Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başladığı sıkılaştırma adımlarına ek olarak TL’ye geçişi desteklemeyi amaçlaya bazı makroihtiyati tedbirler aldı. Kısıtlama kararları ile bankaların döviz manevra alanı daraltıldı.

İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Ekonomik kriz, reel sektörde çöküş sinyallerini artırıyor. 2024’ü finansmana erişimde tıkanıklık, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıpla kapatan şirketler, 2025’e konkordato dosyalarıyla girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir