Chobani CEO’su’ndan gıda üretimi uyarısı: Göçmen işçilere muhtacız




ABD Gıda Sektöründe Göçmen Baskınları

ABD Gıda Sektörü Göçmen İşçilerle Sarsılıyor

ABD’de son dönemde artan göçmen baskınları, gıda sektörünü derinden sarsıyor. Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya, ülkenin tarım ve gıda üretim sisteminin göçmen emeği olmadan sürdürülemez olduğunu vurguladı.

“Gıda Sistemimizin Bel Kemiği Göçmenler”

Türk asıllı girişimci ve Chobani yoğurtlarının kurucusu Hamdi Ulukaya, ABD’de yoğunlaşan göçmen operasyonlarına dikkat çekiyor. Ulukaya, “ABD gıda sisteminin işlemesi için göçmenlere ihtiyacımız var,” diyerek sektördeki iş gücü krizine dikkat çekiyor.

ABD’de tarım ve hayvancılığa dayalı üretim yapan çiftlikler ve fabrikalar, belgeli ya da belgesiz göçmen işçilere büyük ölçüde bağımlı durumda. Göçmenlere yönelik yapılan baskınlar, üretim süreçlerini aksatıyor.

Trump’ın Göç Politikaları Gıda Zincirini Tehdit Ediyor

Trump yönetiminin sert göç politikaları, özellikle süt ürünleri, sebze ve meyve üretimi yapan tesislerde aksamalara neden oluyor. Nebraska’daki bir et işleme tesisi dahil olmak üzere birçok işletme denetim altında.

İşverenler, baskınların yasal statüde olan göçmenleri de korkuttuğunu belirtiyor. Göçmenler, işe gitmekten ya da şehir değiştirmekten çekinir hale geldi.

Göçmenlerin Olmadığı Bir Sistem Mümkün Değil

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım sektöründe çalışanların %66’sı göçmen ve bu kişilerin %42’si belgeli değil. Wisconsin Üniversitesi’nin araştırmasına göre, eyaletteki süt çiftliklerinin %70’i yasa dışı statüdeki işçilere bağımlı.

Ulukaya, Wall Street Journal’ın düzenlediği Küresel Gıda Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Çiftçilerin çoğu göçmen işçiler sayesinde üretimi sürdürebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kongre’ye Göçmenlik Reformu Çağrısı

Amerikan tarım sektörü, göçmen iş gücüne erişimi kolaylaştıracak yasal adımların atılmasını istiyor. Tarım lobileri, H-2A geçici tarım işçisi vizelerinin hem sayı hem de geçerlilik süresi açısından artırılmasını talep ediyor.

Amerikan Çiftçiler Federasyonu Başkanı Zippy Duvall, “Sebzeler tarlada kalır, meyveler toplanmaz, inekler sağılmazsa zincirin tamamı kırılır. Bu da market fiyatlarını yükseltir” diyerek Kongre’ye çağrıda bulundu.

Göçmen İşçiler Olmadan Gıda Tedariki Risk Altında

Sektör temsilcileri, göçmen emeğinin ABD gıda üretimi için hayati öneme sahip olduğunu vurguluyor. Politikaların kısa vadeli düşüncelerle şekillendirilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, üretimin sürdürülebilirliği için kapsamlı bir göçmenlik reformunun şart olduğunu belirtiyor.


Related Posts

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Selçuk Bayraktar’ın Baykar’ı, İtalya’nın 140 yıllık köklü şirketini satın aldı

Türk savunma sanayisinin önde gelen firması Baykar, İtalya’nın 140 yıllık köklü havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in satın alma sürecini tamamladı. İtalya’da düzenlenen resmi imza töreniyle sona eren bu tarihi anlaşma, iki ülke arasında havacılık …

Yılın ilk yarısının tek kazandıranı Fenerbahçe oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören spor kulüpleri arasında hisseleri yılın ilk yarısını yüzde 13,8 yükselişle tamamlayan Fenerbahçe Futbol AŞ, yatırımcısına kazandıran tek spor şirketi oldu.

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Mehmet Şimşek’i topa tuttu: Ekonomi tarihinin en kötü dönemi

Ekonomist Devrim Akyıl, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin ekonomi politikalarına ilişkin çok sert eleştirilerde bulundu. Akyıl, Türkiye’nin tarihsel olarak en kötü ekonomik döneminden geçtiğini belirterek, geçmişte yaşanan büyük …