Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

PBoC Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu kararla piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit akışı sağlanması hedeflenmektedir.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranı bulunmaktadır. PBoC’un aldığı bu kararla zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bu indirim, PBoC’un 2025 yılındaki zorunlu karşılık oranları politikasında yapılan ilk değişikliktir. Daha önce banka, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde İndirim

Ayrıca, PBoC 7 günlük ters repo faizi ile “Kısa Vadeli Borç Araçları” (SLF) için gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık indirim yapmıştır.
8 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, SLF oranları ise gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e düşecektir. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutulacaktır.

Ters repo işlemlerinde Merkez Bankası, ileri tarihte menkul varlıkları geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit enjekte etmektedir. SLF ise Çin bankalarının, merkez bankasından menkul varlıklar karşılığında kısa vadeli kredi almasına imkan tanımaktadır.

Yapılan bu indirimlerin temel amacı, “orta derecede gevşek para politikasını” daha iyi uygulayarak reel ekonomiye destek olmaktadır.

ABD İle Müzakere Açıklamalarının Ardından Alındı

Para politikası kararları, Çin ve ABD’nin karşılıklı artan ticaret gerilimine çözüm bulmak amacıyla başlayacakları müzakerelerin duyurulmasının hemen ardından alınmıştır.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini açıklamasının ardından, Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini bildirmiştir.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşı karşılıklılık esasına dayanan tarifeleri içeren ek gümrük vergileri açıklamıştı.

İki ülke arasında başlayan tarife artışları sonucu ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar çıkarmış, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı. Washington yönetimi diğer ülkelerdeki tarifeleri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koymuştu.

Related Posts

İngiltere ve Hindistan’dan tarihi ticaret anlaşması

İngiltere ve Hindistan arasındaki anlaşmaya göre iki ülkenin birbirleri ile yaptığı ticarette kozmetik ve tıbbi cihazlar dahil birçok temel üründe gümrük vergileri büyük ölçüde düşürülecek.

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, geçen yılın aynı zamanlarına göre beyaz eşyada iç satışların yüzde 15 gerilediğini bildirdi.

Çin ile ticaret savaşının ilk kurbanı Alman devi oldu

Volkswagen Grubu’nun gözde markası Audi, Avrupa’da durgun talep, Çin’de yoğun rekabet ve ABD’de ticaret baskılarıyla boğuşurken, ilk çeyrekteki düşük kâr marjı dikkat çekti. Şirket, çareyi ABD’de üretim seçeneğini masaya yatırmakta ararken Almanya’da 7 bin 500 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir