Dağcılar Erciyes Dağı Zirvesindeki Tapınak Mağarasını Ziyaret Ediyor
Erciyes Dağı’nın zirvesinde bulunan ve paganizm döneminde tapınak olarak kullanıldığı kabul edilen mağara, ziyaretçilerini 3 bin 917 metrelik bir tırmanışla karşılıyor.
Erciyes’in zirvesinde yer alan bu mağara, milattan önceki yıllardan beri tapınak olarak hizmet veriyor ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarıyor.
Tarihçi yazar Halit Erkiletlioğlu, Erciyes’in yaklaşık 25 milyon yıl önce patlamış bir volkanik dağ olduğunu belirtiyor.
Paganizm döneminde, insanların “tanrıların Erciyes’te oturduğunu” düşündüğünü anlatan Erkiletlioğlu, 1. Theodosius döneminde mağaraya çıkmayı yasaklandığını dile getiriyor.
Mağaranın 20-25 metrekarelik kapalı alanı olduğunu ve güney ve kuzey bölümlerinin açık olduğunu vurgulayan Erkiletlioğlu, Batılıların bu mağarayı makalelerinde işlediklerini belirtiyor.
Dağcı Mustafa Eliaçık, zirve tırmanışı yapanları mağarayı ziyaret etmeye eşlik ederek, ziyaretçilerin Erciyes’e duyduğu ilgiyi aktarıyor.
Dağcılar, mağaraya olumsuz hava koşullarında sığınabildiklerini ve mağaranın geçmişte tapınak olarak kullanıldığını gözlemliyorlar.
Dağcı Hasan Ali Şahin, mağaranın zirvesine defalarca tırmanış yaptığını ve mağaranın tarihini detaylı bir şekilde anlatıyor.
Tapınak ve sığınak olarak kullanılan bu mağara, dağcılar arasında merak konusu olmaya devam ediyor ve ziyaretçilere farklı bir deneyim sunuyor.