Sosyal medyada pastörize edilmemiş çiğ süt içme modasının yayılması, uzmanları dehşete düşürdü. Sosyal medyada ‘yeni çılgınlık’ olarak dolaşan “Çiğ süt” içme modası gittikçe daha da popüler olmaya başlıyor.
İçilen çiğ süte besin değeri açısından övgü yağdırılırken, mikroorganizmalarla insanlara bulaşabilecek enfeksiyonları göz ardı ediliyor.
Bu akımın ABD’de tüketiciler ve çiftçileri, doktorlarla karşı karşıya getirdi.
BU MODA BİLGİSİZLİK
Beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle ise çiğ süt trendinden endişeye kapıldığını ifade ederken “Sütün pastörize edilmesi, 20 Yüzyıl’ın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Vaktiyle çiğ inek sütü verilen bebekler ölürdü. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu moda, bilgisizliğin bir parçası” dedi.
“İNSANLARA BULAŞACAK ONLARCA BAKTERİ İÇİNDE”
Uzmanlar, çiğ sütün daha besleyici olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylerken, “Çiğ süt campylobacter, cryptosporidium, E coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” uyarısında bulundu.