Türkiye’nin petrol ithalatı azaldı

Türkiye’nin Petrol İthalatı Azaldı, Motorin İthalatı Arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) şubata ilişkin “Petrol Piyasası Sektör Raporu”na göre, Türkiye’nin petrol ithalatı azalarak 2 milyon 243 bin 924 ton oldu.

Şubatta motorin türleri ithalatı ise yüzde 12,6 artarak 1 milyon 19 bin 676 tona yükseldi. İthalatın geri kalan kısmını ise fueloil türleri, havacılık ve denizcilik yakıtları ile diğer ürünler oluşturdu.

Rusya’dan yapılan 2 milyon 282 bin 968 tonluk ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı, Türkiye’nin en yüksek ithalatı gerçekleştirdiği kaynak oldu. Irak ve Kazakistan da sırasıyla 506 bin 95 ton ve 182 bin 778 ton ile Türkiye’nin petrol ithalatında önemli rol oynadılar.

Yurt içi benzin ve motorin satışları ise önemli artışlar kaydetti. Benzin satışları yüzde 22,7 artarak 354 bin 876 tona, motorin satışları ise yüzde 8,9 artarak 1 milyon 814 bin 350 tona ulaştı.

Motorin Türleri İhracatında Büyük Artış

Türkiye’nin motorin türleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,8 artarak 521 bin 660 ton oldu. Denizcilik yakıtları ihracatı da yüzde 68,5 artarak 74 bin 860 ton olarak gerçekleşti.

Benzin türleri ihracatı ise yüzde 85,3 azalarak 5 bin 175 ton olurken, havacılık yakıtları ihracatı yüzde 6,8 azalarak 308 bin 976 ton olarak kaydedildi.

Toplam petrol ürünleri ihracatı yüzde 10,7 artarak 1 milyon 118 bin 970 tona çıktı. Denizcilik yakıtları üretimi ise yüzde 46,5 artarak 83 bin 861 ton olarak kaydedildi.

Havacılık yakıtları üretimi yüzde 8,7 azalarak 415 bin 152 ton, motorin türleri üretimi yüzde 3,33 düşerek 1 milyon 332 bin 616 ton ve benzin türleri üretimi yüzde 0,8 azalarak 364 bin 127 ton oldu. Böylece toplam rafineri petrol ürünleri üretimi yaklaşık yüzde 2,1 artarak 2 milyon 891 bin 111 ton olarak gerçekleşti.

Related Posts

Ekonomistler Şimşek’in konuşmalarını değerlendirdi: “Norveç düzeyinde olduğumuzu anladım”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında ekonomiye dair yaptığı açıklamalar ekonomistler tarafından nasıl karşılandı?

Türkiye’de iflas dalgası sürüyor: Tarım ve hayvancılık devi çöktü!

Konya merkezli Ereğli Bereket Tarım Hayvancılık Şirketi, konkordato talebi reddedilince iflas etti. Mahkeme, şirketin tüm tedbirlerini kaldırarak iflas masası oluşturdu.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Bakanlık ifşa etti… İstanbul’da bu restorana dikkat: Lahmacunda ‘kalp’ tespit edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘taklit ve tağşiş’ listesi güncellendi. İstanbul’da bir restoranda satılan lahmacunun içinde ‘kalp’ tespit edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir